Program


Klasszikusok tükrében 2.

Klasszikusok tükrében 2.

A Budapesti Vonósok Kamarazenekar a 2022–2023-as évadban is folytatja a Klasszikusok tükrében című koncertsorozatot a BMC-ben. A hangversenyeken kortárs darabok, nemegyszer ősbemutatók hangzanak el – történeti kompozíciók társaságában.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. január 7. szombat, 19:00

Klasszikusok tükrében koncertsorozat

Az idei évadban mindhárom koncerten – két-két történeti mű mellett – egy kortárs magyar mestert és tanítványát (tanítványait) ismerheti meg a közönség. A sorozat mindhárom élő mesterét (Orbán Györgyöt, Csemiczky Miklóst és Vajda Jánost) az 1980-as években felfutó magyarországi poszt- és neostílusok, a magyar klasszikus zenei posztmodern jelentős alkotóinak tartják. Az esték visszatérő házigazdája Molnár Szabolcs zenetörténész, a kortárs klasszikus zene egyik specialistája, aki médiaszemélyiségként és tanárként is ismert.

Klasszikusok tükrében 2.

A kortárs zenére fókuszáló Klasszikusok tükrében című koncertsorozat második estjén két történeti mű szólal meg: Holst egyik vonószenekari szvitje, valamint Lutosławski gyászzenéje. Gustav Holst C-dúr hangnemű, négytételes St Paul’s Suite (op. 29/2) című műve a hammersmithi (nagy-londoni) St Paul’s Girls’ School (Szent Pál Leányiskola) után kapta a nevét, Holst ugyanis 1905 és halála, 1934 között az intézmény zenei vezetője volt. A lengyel Witold Lutosławski gyászzenéje, a Musique funèbre (1958) egy igazi avantgárd kompozíció. Lutosławski műve a magyar zenetörténethez is kapcsolódik, hiszen Bartók Béla emlékének ajánlotta a szerző ezt az egyedi tizenkétfokú kompozíciós technikát alkalmazó darabot. A Klasszikusok tükrében idei koncertjein egy kortárs mester–tanítvány páros mutatkozik be. Csemiczky Miklós (*1954) Holland szvitjének magyarországi bemutatója zárja a hangversenyt, a koncert első felében pedig a Csemiczky-tanítvány Andorka Péter (*1987) darabja hallható.

Műsor:
Andorka Péter: Overture festivo (ősbemutató)
Gustav Holst: St Paul’s Suite
Andorka Péter: Danze per duo violini (ősbemutató)
Witold Lutosławski: Gyászzene
Csemiczky Miklós: Holland suite (Magyarországi bemutató)

Művészek:
Bucz Magor - házigazda
Pilz János - koncertmester

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!