Program


Lukács Miklós és a Budapesti Vonósok
2

Lukács Miklós és a Budapesti Vonósok

A világhírű cimbalomművész, Lukács Miklós és a Budapesti Vonósok bebizonyítják, hogy a hungarikumnak számító hangszerrel nem csak a népzene-világzene-jazz tengelyen lehet mozogni.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. szeptember 18. hétfő, 19:30

A Zeneakadémia minden magyar muzsikus, így a Budapesti Vonósok szívében is kiemelt helyet foglal el. És ahogyan a sokszínű épületben egyszerre megtalálható a régi és a modern, az otthonos és a patinás, ugyanúgy a Budapesti Vonósok együttese is a változatosság fontosságát hangoztatja koncertjeivel. Például akkor, amikor a világhírű cimbalomművészt, Lukács Miklóst hívja szólistának, aki bebizonyítja, hogy hungarikumnak számító hangszerével nem csak a népzene-világzene-jazz tengelyen lehet mozogni.

Lukács Miklós és a Budapesti Vonósok

A programba például kis csavart – vagyis az építészeti hasonlatot folytatva egyfajta ornamentikát – hoz Johann Sebastian Bach népszerű a-moll hegedűversenye, amelyet ezúttal cimbalomszólóval hallgathatunk meg, és amely szép párt alkot a koncertet indító bachi „slágerrel”, a 3. Brandenburgi versennyel. A hangverseny tartópilléreit „B” betűs szerzők adják. Bach mellett a zenéjéből oly sok inspirációt merítő Bartók, és a második rész ritkaságnak számító kompozíciója, a Hegedűversenyéről ismert Max Bruch 1920-ban írt Oktettje, mely egészen 1996-ig nem jelent meg nyomtatásban. Az est szólistája, Lukács Miklós a világ egyik legfoglalkoztatottabb és legsokoldalúbb cimbalomművésze – akit az est folyamán komponistaként is megismerhetünk – ugyanolyan természeteséggel játszik jazz együttesekben és népzenei formációkban, mint ahogyan kortárs műveket szólaltat meg. Utóbbiak kapcsán ráadásul olyan zeneszerzők komponáltak számára darabokat, mint Eötvös Péter, Szakcsi Lakatos Béla, Vukán György, Borbély Mihály, Oláh Kálmán, Fekete Kovács Kornél vagy Bella Máté. Esterházy Péter 2011-es laudációjában a következőket mondta róla: „Lukács Miklós minden, csak nem provinciális. A provincia gazdagságából indít, de semmi nem idegen tőle, ami zene. Amiből saját hangot tud csinálni. Tüneményes művészete (létezésével, gyakorlatával) arra a fontos, és napjainkban egyre fontosabb, amúgy magától értődő tényre hívja föl a figyelmünket, hogy a hagyomány nem valamiféle múzeumi tárgy, amelyet ünnepkor meglátogatunk (hétfő szünnap!), tisztelettel és nemesen unatkozva nézegetjük, noteszünkbe fölírjuk, ki van jelen, és ki nincs, és jóindulatú szigorral szólunk a teremőrnek, ha porosság esetét észleljük.”

Műsor:
J. S. Bach: 3. G-dúr Brandenburgi verseny BWV 1048
J. S. Bach: a-moll hegedűverseny BWV 1041 (cimbalom szólóval)
Bartók Béla: Román népi táncok
Lukács Miklós: Hajnali dal
---
M. Bruch: B-dúr Oktett op. posth.

Közreműködik:
Lukács Miklós - cimbalom
Budapesti Vonósok
Pilz János - koncertmester
Botvay Károly - művészeti vezető

Ajánló


A Budapesti Vonósok a koncertje a virtuozitás témáját járja körül Sárközy Lajossal, és olyan zeneszerzőkkel az elmúlt évszázadokból, akik maguk…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!