Jegyeink megvásárolhatóak személyesen az Óbudai Társaskörben (1036 Budapest, Kiskorona utca 7.) vagy a jegy@budapestivonosok.hu e-mail címen keresztül.
Amennyiben az online jegyvásárlással kapcsolatos kérdése van vagy problémát észlel, jelezze az InterTicket ügyfélszolgálati elérhetőségén: Chat alkalmazáson keresztül a Jegy.hu oldalról vagy írjon az interticket@interticket.hu címre.

Podujatie


Rados Ferenc és a Budapesti Vonósok - Múlt és Jelen

Rados Ferenc és a Budapesti Vonósok - Múlt és Jelen

A Mozart-zongoraversenyek páratlan hegyvonulatának egyik egészen titokzatos, a nagy csúcsoktól messze elkülönülő magaslata a még Salzburgban írt Esz-dúr zongoraverseny (K 271). Technikai, tartalmi és érzelmi komplexitása miatt minden megszólaltatása eseményszámba megy, ha pedig olyan művész lép a pódiumra, mint Rados Ferenc, akkor maga az ünnep.

Aktuálne podujatiaRados Ferenc és a Budapesti Vonósok - Múlt és Jelen

Műsor:
Járdányi Pál: Szimfonietta (15 perc)
W. A.Mozart: Esz-dúr „Jeunehomme” zongoraverseny, K 271
Szólista: Rados Ferenc
---
Tóth Péter: Téli rege
W. A.Mozart: G-dúr Cassatio, K 63

Az 1920-as születésű Járdányi Pál a 20. századi magyar zeneélet klasszikus nagyjai közé tartozik, akik a zeneszerzés – tanítás - népzenekutatás hármas egységében végezték munkájukat. Már huszonévesen megmutatta elhivatottságát: hegedűművészi és zeneszerzői diplomája mellett néprajz szakon bölcsészdoktori fokozatot is szerzett. Ezekből az évekből származik a Szimfonietta. Ahogy címe is jelzi, egy kisméretű négytételes szimfóniát hallhatunk, mely friss ritmikai játékaival, dallamgazdagságával a komponista egyik első jelentős műve lett.

Szintén egy 21 éves szerző műve a „Jeunehomme” zongoraverseny. Mai hallgatóként talán bele sem gondolunk, milyen meglepő ötletekkel van tele. Ilyen például rögtön a mű kezdete, ahol a zongora már a második ütemben válaszol a nyitómotívumra, szakítva a zenekari bevezető hagyományával; vagy a zárótétel lassabb menüettje, amely epizódként ékelődik a gyors rondóba. A titokzatosnak tűnő alcím („fiatalember”) valószínűleg tévedés műve. A kéziraton „Jenomy” áll, amiről az 1900-as évek elején úgy vélték, Mozart tökéletlen franciatudásának eredménye. Valójában inkább szerzői ajánlásról lehet szó: Victoire Jenamy, aki az akkor leghíresebb francia balettmester lánya volt, kitűnően zongorázott. Feltehetően eljátszotta az Esz-dúr zongoraversenyt, amelyet ma este generációk mesterének tolmácsolásában hallhatunk. Kocsis Zoltán óta nincs magyar művész, aki ne fordult volna meg Rados Ferenc zongora- vagy kamarazeneóráján.

A cassatio kifejezés talán kevésbé ismert a mai közönség számára. A szerenáddal és a divertimentóval rokon műfajról van szó, amelyet leginkább délnémet területen használtak a 18. század második felében. Általában szabadtéri előadásra szánt szórakoztató zenét értettek alatta, neve a búcsú, befejezés szóból ered. Miként a múltban, most a jelenben is estünk záródarabjaként hangzik el.

Tipy


A Budapesti Vonósok Kamarazenekar immár hagyományosan, ez év végén is ünnepi hangversenyt rendez alapítójuk, Botvay Károly születésnapja alkalmából. Idén Frankl…

Rézfúvósok teszik különlegessé vonószenekari sorozatunk második estjét. Mindkét szólistánk hazai tevékenységük mellett neves európai zenekarok és zeneművészeti egyetemek művésze.

Mendelssohn: Tutto è silenzio koncertária MWV H 2 Ave Maris stella MWV C 3 Salve Regina MWV C 2